נהיגה בשכרות היא אחד הגורמים המרכזיים לתאונות דרכים. הסיבה לכך ברורה: אלכוהול פוגע באופן משמעותי בחושינו ועל כן, הסיכוי לתאונה, גדל.
בישראל, קיפחו נהגים שיכורים את חייהם של יקיריהם, של נהגים אחרים בכביש ולעיתים אף את חייהם שלהם. על כן, יש לעשות כל הניתן בכדי למנוע נהיגה בשכרות.
מלבד חינוך לתרבות נהיגה, אשר צריכה להתחיל כבר בגילאים הצעירים, שינה המחוקק לפני מספר שנים את הענישה בגין נהיגה בשכרות, על מנת להרתיע מפני ביצוע העבירה. הענישה כיום עומדת על שלילת רישיון הנהיגה, למשך שנתיים לפחות. אם הנהג הורשע בגין נהיגה בשכרות, בשנה שקדמה, קובעת פקודת התעבורה, עונש של פסילה לתקופה של ארבע שנים לפחות.
נהיגה בשכרות – הורגת!
אנשים אשר איבדו את יקיריהם עקב נהיגה בשכרות, יודעים לומר כמה היא מסוכנת, אך למרבה הצער, המודעות איננה גבוהה, כפי שעליה להיות ועל כן, אנו עדים לעוד ועוד מקרים של נהיגה בשכרות. האלכוהול פוגע ביכולת הנהיגה בצורה דרסטית, במובנים שונים, למשל :
- כושר הראייה: יכולת הראייה של הנהג נפגעת כאשר הוא תחת השפעת אלכוהול. שדה הראייה הופך להיות צר יותר ועל כן, יש סכנה כי הנהג לא יבחין במה שנעשה בצד הדרך, כמו בהולך רגל, למשל.
- תפקוד מוטורי :זמן התגובה המוטורית איטי יותר, בהשפעת אלכוהול. לפיכך, הנהג יתקשה להגיב לאירועים בכביש, דבר אשר עלול להוביל לתאונה.
- עיבוד מידע: היכולת הקוגניטיבית נפגעת גם היא במצב של שכרות, כך שכל עיבוד המידע, הופך להיות איטי יותר וזוהי סכנה גדולה מאוד.
מהו דינו של הנוהג בשכרות?
כל נהג אשר הורשע בעבירה של נהיגה בשכרות, דינו יהיה שלילת רישיון הנהיגה בפועל, לתקופה שלא תפחת מ24 חודשים, קרי, שנתיים. בית המשפט יכול לקבוע תקופת שלילה ארוכה יותר והוא אכן עושה זאת, כאשר רמת האלכוהול הייתה גבוהה מאוד ו/או כאשר, הנהיגה בגילופין, גרמה לנזק. בית המשפט אינו יכול לשלול את רישיון הנהיגה, לתקופה של פחות משנתיים, אלא בנסיבות מיוחדות.
לאור חומרת העבירה והאינטרס הציבורי, הדורש להגביר את ההרתעה, בתי המשפט לא נוטים להשתמש בסמכות זו וגוזרים על הנאשמים, את עונש המינימום ואף יותר מכך וזה בלי קשר לייעוץ המשפטי והייצוג. מה קורה כאשר הנהג הורשע בעבר בעבירה זו? היה וההרשעה הייתה בשנה שקדמה, תעלה תקופת השלילה לארבע שנים.
פנייה לייעוץ משפטי
עם הגשת כתב אישום, על הנהג לפנות לייעוץ משפטי של עו"ד לתעבורה. תפקידו של עורך הדין, הוא לייצג את הנהג, כמיטב יכולתו המקצועית ובין השאר יבחן אפשרות של ביטול כתב האישום, או עסקת טיעון, כאשר הסיכוי להרשעה גבוה יותר מהסיכוי לזיכוי. במקרה שבו המשפט אכן מתנהל בבית המשפט לתעבורה ולא מסתיים בעסקת טיעון, ינסה עורך הדין לאתר פגמים בבדיקת השכרות, על מנת לעורר ספק במהימנותה.
בדיקת השכרות הנפוצה ביותר היא בדיקת הינשוף, אשר קל יחסית ליצור ספק לגבי אמינותה, משום שתקינות הבדיקה, מחייבת עמידה בכללים שונים, למשל, ביצוע הבדיקה עד 15 דקות מהרגע שעצר השוטר את הנהג.
נהיגה בשכרות, פוגעת ביכולת הראייה שלנו וביכולת הקוגניטיבית והמוטורית. כך, גדל הסיכוי לתאונה קטלנית. הענישה בגין נהיגה בשכרות, מבקשת להרתיע מפני נהיגה תחת השפעת אלכוהול ועומדת כיום על שלילת הרישיון לשנתיים.